Ваша добавка Омега 3 вбиває арктичних тварин?
Харчові добавки з омега кислотами є доволі популярними у магазинах здорового харчування, адже вони містять багато Омега-3 та Омега-6 (поліненасичені жирні кислоти). Ми вже знаємо, що жири дуже важливі для здоров'я, оскільки беруть участь у регуляції запальних процесів та функцій клітинних мембран.
Фото: cdn.davidwolfe.com
Також відомо, що ці корисні жири повинні бути у нашому харчуванні. Незважаючи на те, що існують добавки рослинного походження, більшість добавок у магазинах продається у вигляді риб'ячого жиру, мільйони тонн якого щороку виробляють з тріски та сардини. А нещодавно з'явився новий продукт – жир крилю.
Потреба у жирі крилю та океани
За останні п'ять років щорічний вилов крилю (на фото) збільшився зі 100 000 тонн до кількох мільйонів тонн , тому що з допомогою нових технологій можна викачувати його з океану в небувалій кількості.
Криль – це крихітне ракоподібне створіння, на зразок креветки. Він є частиною планктону в наших океанах. Можливо, ці істоти не надто привабливі, але їхнє існування є необхідним для виживання цілої екосистеми Південного океану. Криль є основним видом на початку харчового ланцюжка, тому величезна кількість антарктичних видів (незалежно від того, їдять вони криль чи ні) прямо чи опосередковано залежить від поширення крилю.
Фото: Дмитро Пилипенко ( Dmytro Pylypenko)/Shutterstock
Ссавці та птахи Південного океану (кити, тюлені, альбатроси та пігвіни), котрим люди симпатизують набагато більше та хочуть їх захистити, прямо залежать від крилю. Якщо ми його виловимо, ссавці та птахи ризикують загинути. Наступного разу, коли ви відкриватимете пляшечку з харчовою добавкою з крилю, поставте собі дуже важливе запитання: чи варто ризикувати тюленями? Чи варто ризикувати задля цього пінгвінами й китами?
Фото: MZPHOTO.CZ/Shutterstock
Хоча багато виробників хочуть переконатися, що їхня сировина походить від «екологічних» постачальників, існуючі дані про популяції та відтворення крилю є обмеженими, оскільки цей вид промисловості є відносно новим. На жаль, коли ми дивимося на інші риболовецькі промисли, котрі мають історичні дані, ми бачимо сталу тенденцію до перевилову – повного або майже повного вичерпання рибних запасів.
Ці антарктичні тварини вже страждають від зміни клімату у полярних регіонах, оскільки середня температура зросла на 2,5 градуси Цельсія за останні 50 років і крижаний покрив навколо Антарктичного півострова швидко зменшується . Тому справжнім божевіллям виглядає вилов величезної кількості крилю, який є основою харчової сітки у регіоні.
Читати також: Всесвітньо відомий піаніст Людовіко Ейнауді відіграв історичний концерт у Північному Льодовитому океані
Чи можна цьому зарадити?
Організації «Ґрінпіс» та « Sea Shepherd » виступають проти торгівлі жиром крилю та закликають поширити захисний статус, наданий Антарктиді, на антарктичні води для захисту вразливої екосистеми. На даний момент риболовля в антарктичних водах регулюється Комісією зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ). До 25 членів АНТКОМ входять країни, які виловлюють найбільше крилю. Декілька країн-учасників намагалися створити морські захисні зони у Південному океані, але прийняття рішень постійно ветувалося країнами, які виловлюють криль. 2014 року Росія та Китай ветували четверту спробу захистити води Антарктики від вилову. Отже, самоврегулювання не є можливим.
2010 року в Каліфорнії заборонили вилов крилю у водах штату, а мережа супермаркетів « Whole Foods » прибрала продукти з крилю зі своїх полиць, своїм рішенням закликаючи подбати про хижих морських тварин – китів, пінгвінів та тюленів. Якщо вам також не байдуже до морських тварин, що живуть у Південному океані – не купуйте продукти з крилевим жиром та спонукайте місцеві магазини не продавати їх. Є багато замінників крилевого жиру та продуктів з риб'ячим жиром, такі як олія з водоростей, жостеру та льону. Вони будуть корисними для вашого серця та довкілля . Якщо ви можете провадити здоровий та вільний від жорстокості спосіб життя, чому б не спробувати?
Джемма Дейвіс (Gemma Davis)
Джерело: