Кавове паливо: новий вид біопалива
Щоденна доза кофеїну може підзаряджати не тільки вас, якщо старт-ап «Bio-bean» матиме успіх. Коли говорять про відходи, що створюють кав'ярні, то зазвичай мають на увазі значні об'єми використаних кавових стаканчиків, які врешті потрапляють на звалище. Але, кав'ярні щодня викидають близько 9 кг використаної кавової гущі щодня.
Якщо порахувати у масштабах такого міста як Лондон, то виходить ~ 200 000 тонн на рік. Ідея нового проекту полягає у тому, щоб перетворити ці відходи у паливо для машин та енергію для обігріву будинків.
«Bio-bean», заснована у Лондоні студентом факультету архітектури, та яку підтримали програмою прискорення старт-апів Founder.org, може стати першою компанією, яка перероблятиме відходи кави у промислових масштабах. «Коли починається розмова про переробку кавової гущі, то люди зазвичай думають про торбинки кавових відходів із місцевих кав'ярень», – каже Артур Кей (Arthur Kay), президент та співзасновник «Bio-bean». «Bio-bean» – це трохи складніший процес. Ми зацікавлені у оптових продажах від виробників розчинної кави та кавової гущі із великих кавомашин».
Зібравши відходи кави, компанія буде звозити їх на місцевий завод для переробки, де їх будуть сушити, віджимати олію, а решту перетворювати на біо-палети, якими можна буде опалювати будинки. Олію можна буде використовувати, як біопаливо для легкових машин та вантажівок.
Сучасний варіант біопалива – кукурудзяний етанол – критикують за те, що на його виробництво відбираються посівні площі, що можуть бути використані для виробництва їжі. Кавове паливо позіціонують, як біопаливо із нульовим рівнем викиду вуглецю. «Bio-bean» вже має охочих покупців.
« У Великобританії ринок біопалива швидко зростає завдяки зростанню цін на звичайне паливо та зростання усвідомлення громадян », – розповідає Кей. – «Таке зростання ринку, поєднане із низькою вартістю та екологічними вигодами нашого біопалива, означає, що наш продукт має значний попит».
Читати також: Тиждень без…паперових стаканчиків
Крім того, таке паливо навіть дешевше за інші альтернативи , адже для виробництва палива використовується те, що планують викидати на смітник, – кав'ярні змушені сплачувати за вивіз сміття та кавових відходів на сміттєзвалища чи заводи анаеробного очищення.
« Компанія має на меті створити повністю замкнену модель переробки, постачаючи електроенергію кав'ярням, які постачають кавову гущу. «Bio-bean» можна віднести до концепції економіки закритого циклу», – каже Кей. – « До сміття ми ставимося, як до цінного ресурсу. Просто воно потрапляє у неправильне місце ».
Після розвитку такої системи у Лондоні, де вона сьогодні працює у незначних масштабах, засновники сподіваються розширитись і за кордон.
Читати також: 20 незвичних способів використання кавових капсул
Джерело: theventure.com