Що треба їсти, щоб менше забруднювати планету?
Усім відома користь для здоров’я від середземноморської дієти. На додачу, автори цієї статті дійшли висновку, що меню середземноморської дієти, яке традиційно їдять в Іспанії, лишає менший вуглецевий слід, аніж у США чи Великобританії.
Наслідки зміни клімату варіюються від вимирання видів до збільшення рівня моря і розповсюдження захворювань. Саме тому дослідники протягом багатьох років намагаються зменшити результати цього процесу, навіть мінімізуючи забруднення, викликане споживанням їжі.
У ході нового дослідження за участю Уельвського університетського медичного комплексу, Кастельйонського університету Хайме I та Уельвського університету проводився аналіз вуглецевого сліду щоденних меню, поданих в Іспанії і складених приблизно за принципами середземноморської дієти, порівняно з меню, якому надають перевагу в англомовних країнах, таких як Великобританія та США.
« Зміна клімату має бути міжнародним пріоритетом, за який необхідно взятися з усіх боків, у тому числі – сімейного оточення та розгляду щоденного раціону », — розповідає Росаріо Відаль (Rosario Vidal), провідна авторка вивчення і дослідниця відділу машинобудування та будівництва Валенсійського інституту.
Дані були зібрані в Уельвській лікарні ім. Хуана Рамона Хіменеса: було проаналізовано суму 448 обідів і 448 вечерь протягом усіх пір року, щоб задовольнити калорійну потребу у 2 000 ккал.
А втім, цифри можуть виходити далеко за межі команди дослідників. «Ці меню могли подаватися у школі, ресторані або іспанських сім’ях. Проаналізовані рецепти містили такі типові страви, як андалусійський суп гаспачо, страва з тушкованих овочів, паелья або тушкована яловичина», — додає Відаль.
Під час дослідження була створена база даних вуглецевого сліду вирощених та вироблених продуктів, виловленої риби (головним чином в Іспанії), і вуглецевий слід для кожної страви і меню в цілому був розрахований просто шляхом множення кількості сировини, необхідної для приготування.
Середній показник вуглецевого сліду за день склав 5,08 кг фактичних викидів, еквівалентних викидам вуглекислого газу (CO2-е) , який був набагато менше за середній показник у США (від 8,5 кг до 8,8 кг CO2-е) або Сполученого Королівства (7,4 кг CO2-е); всі показники з однакового джерела калорійності. Показники вуглецевого сліду також отримали з інших 17 терапевтичних дієт, таких як щадна, рідка або дієта з низьким/високим вмістом білка.
« Така різниця між середнім значенням середземноморської дієти і середнім значенням раціону англомовних країн — завдяки набагато меншому споживанні яловичини в Іспанії (саме цей пункт у меню має великий вуглецевий слід) і більшому споживанні овочів та фруктів, у яких вуглецевий слід менший , — розповідає експерт. — Таким чином, ця дієта не тільки здоровіша, але й набагато екологічніша ».
Читати також: Як любов до м’яса прискорює зміну клімату
Що таке вуглецевий слід?
Вуглецевий слід виражає кількість фактичних викидів, еквівалентних викидам вуглекислого газу, відповідальних за глобальне потепління (вимірюється в кг CO2-е). На додаток до двоокису вуглецю, різні газоподібні забруднювачі, такі як метан, сприяють зміні клімату.
У кожного з них є потенціал глобального потепління* (визначений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (МГЕЗК)). У випадку з метаном, потенціал глобального потепління складає 25, тобто він розпізнається як 25 кг CO2-е.
* Потенціал глобального потепління (ПГП) — коефіцієнт, що визначає ступінь впливу парникових газів на глобальне потепління. Вплив від викиду оцінюється за певний проміжок часу. В якості еталонного газу виступає діоксид вуглецю (CO2), чий ПГП дорівнює 1 (прим. перекладача).
Джерело: