Екстремальні погодні умови скорочують врожаї зернових
Підвищення інтенсивності спеки і посухи, як наслідок глобального потепління, можливо, є причиною зменшення врожаю зернових у всьому світі на одну десяту від попередніх показників , починаючи з середини 1960-х років.
Фото: Wikimedia Commons
Зміна клімату вже почала позначатися на сільському господарстві. Нові дослідження доводять, що посуха і сильна спека протягом останніх 50 років скоротили виробництво зернових на 10%. на цей раз розвинені країни можуть мати більш вагомі втрати, ніж країни, що розвиваються.
Протягом багатьох років д ослідники попереджають, що глобальне потепління, як наслідок підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері, в тому числі – від збільшення рівня спалювання викопного палива, призведе до збільшення частотності чи інтенсивності екстремальних погодніх умов. Пов'язані з погодою крайнощі, несуть загрозу продовольчій безпеці Європи, Африці та Індії.
Світова вартість
Дослідження Навіна Раманкутті (Navin Ramankutty), професора Університету Британської Колумбії в Канаді, який займається питаннями глобальної продовольчої безпеки, та його колег, о публіковане в журналі « Nature », можливо, є першою спробою визначити глобальну вартість лих, викликаних зміною клімату в другій половині 20-го століття.
Учені дослідили наслідки 2 800 екстремальних гідрометеорологічних лих: повеней, посух та сильної спеки і холоду в період між 1964 і 2007 роками в 177 країнах світу і порівняли їх з виробничими показниками 16 зернових культур. Вони виявили відсутність істотного впливу повеней або крижаних штормів , але констатували, що саме посуха і сильна спека призвела до падіння середнього національного виробництва зернових в межах 9-10%. Причому посуха вплинула на зниження врожайності зернових і на урожайні площі, а спека – головним чином на урожайність.
Читати також: Зміна клімату загрожує урожаю пшениці
Розвинені країни повідомили про скорочення врожаю на 8-11% – це значно вищий показник, ніж в суспільствах, що розвиваються. В Австралії, Північній Америці і Європі обсяг врожаю через посуху знизився в середньому на 19,9% – цей показник перевищує середньосвітовий майже вдвічі.
Показово, що в останні роки збільшується екстремальний рівень посух та їх вплив на зниження виробництва зернових. Інші дослідження у цьому напрямку, що ґрунтуються на статистичному методі та великих обсягів даних, здебільшого від Продовольчої і сільскогосподарської організації ООН та Бази даних надзвичайних ситуацій, лише підтверджують зростаючу інтенсивність екстремальних погодних подій. На жаль, прогноз дослідників невтішний: загроза урожайності і надалі матиме тенденцію до зростання.
Професор Раманкутті розповідає: «Ми завжди знали, що екстремальні погодні умови призводять до втрат виробництва сільськогосподарських культур. Але досі ми достеменно не усвідомлювали, наскільки глобальними були втрати в сільскогосподарчому виробництві через такі екстремальні погодні явища і як вони відрізнялися в різних регіонах світу».
Корі Леск (Corey Lesk), географ з Університету Макгілла в Монреалі, Канада, зазначає: «У Північній Америці культури та методи землеробства майже на всіх житницях однакові, тож засуха вдарить по врожаю на всій території. У більшості ж країн світу, що розвиваються, системи землеробства являють собою «клаптикову ковдру» з маленькими площами та різноманітними зерновими культурами. І якщо посуха пошкодить одним культурам, інші матимуть шанс вижити » .
Фото: Wikimedia
За матеріалом Тіма Редфорда (Tim Radford)
Читати також: Франція стає першою країною, яка збирається заборонити супермаркетам викидати їжу
Джерело: