strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/maxfotoi/public_html/climate/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

Зміна клімату загрожує урожаю пшениці

Пшениця і зміна клімату Всесвітні польові випробування показали, що достатньо лише одного градусу потепління, щоб скоротити врожайність пшениці на 42 млн. тонн і викликати величезний дефіцит цього життєво важливого продукту харчування.

Зміна клімату загрожує різким коливанням цін на пшеницю та потенційними громадянськими заворушеннями, тому що врожайність одного з найбільш важливих продуктів харчування у світі серйозно постраждала в результаті підвищення температури.

Міжнародний консорціум вчених тестував у зміні кліматичних умов врожай пшениці в лабораторії та на випробувальних полях в багатьох районах світу і виявив, що врожайність падає в середньому на 6% за підвищення кожного градусу температури Цельсія.

Це являє собою втрату 42 млн. тонн пшениці − близько чверті поточного глобального обороту торгівлі пшеницею – з кожним градусом. Це створить серйозний дефіцит та різке підвищення цін, яке вже раніше викликало голодні бунти в країнах, що розвиваються, лише після одного поганого врожаю.

У 2012 році світове виробництво пшениці складало 701 млн. тонн, але його більша частина споживається на місцевому рівні. Глобальна торгівля є набагато меншою – 147 тонн в 2013 році.

Дефіцит ринку

Якщо прогнозоване зниження в 42 млн. тонн на кожен 1˚C зростання температури станеться, дефіцит ринку створить зростання цін. Багато країн, що розвиваються та їх бідні верстви населення, не зможуть дозволити собі купувати пшеницю або хліб.

Так як температура, за нинішніми прогнозами міжурядової групи експертів зі зміни клімату, підійметься до 5˚C в цьому столітті, в багатьох регіонах, де росте пшениця – це буде катастрофою для глобальних ресурсів продуктів харчування.

Читати також: М'ясо призводить до зміни клімату: їж зеленіше

Доктор Реймунд Роттер, професор екології виробництва і моделювання агросистем в Інституті природних ресурсів в Фінляндії, зазначив, що зниження врожаю пшениці були більші, ніж вважалося раніше . За його словами, збільшення врожайної мінливості має вирішальне значення в економіці, бо це може призвести до ослаблення регіональної та глобальної стабільності в поставках зерна та пшениці, а також продовольчої безпеки, підсилюючи коливання ринку і цін, як це спостерігається протягом останніх років.

Пшениця під загрозою

Одна з найважливіших проблем полягає в тому, що мінливість в постачанні буде зростати з кожним роком, тому дослідники систематично тестували 30 різних сортів пшениці, на відміну від експериментів в природних умовах, в яких вегетаційний період означає варіювання температури від 15° C до 26°C.

Вплив температури

Вплив температури на зниження врожайності різниться через умови випробувань в природних умовах. Крім того, з року в рік, мінливість в деяких місцях збільшується через великі зниження врожайності в період більш теплих років, і менші зниження в період прохолодних років. Вчені зазначать, що шлях до адаптації лежить в культивуванні сортів, які є більш стійкими до спеки, і таким чином утримувати стабільність урожаю.

Читати також: 6 способів нагодувати 11 млрд. людей 

Результати дослідження науковців – з Фінляндії, Німеччини, Франції, Данії, Нідерландів, Іспанії, Великобританії, Колумбії, Мексики, Індії, Китаю, Австралії, Канади та США − публікуються в журналі Nature Climate Change (Природна Зміна Клімату).

Професор Мартін Паррі, який очолює Стратегічну пшеничну програму Інституту 20:20 у Ротамстедському дослідженні для підвищення врожайності пшениці, прокоментував наступне: «Це відмінний приклад спільного дослідження, яке допоможе переконатися, що у нас є знання, необхідні для розробки культур для майбутніх умов».

Для КліматІнфо переклала та підготувала ]]> Аліна Подригун ]]>

Редактор: ]]> Наталія Гуральчук ]]>

Поділитись в соціальних мережах: