Кліматичні зміни ‒ важкі часи для чайних плантацій
Щорічні незначні зміни погодних умов у період мусонів призвели до зменшення плантацій одного із найважливішого виду рослинних культур – чаю, й спричинили зниження його об’ємів у Китаї.
Фото: Creative Commons: US Department of Agriculture, 2007
Вчені із США застосували новий підхід для вивчення врожайності виду Camellia sinensis – вічнозеленого куща, листя та бруньки якого використовуються при виробництві чаю ‒ в південному регіоні Юннань та інших регіонах Китаю. Дослідники встановили зв'язок між зменшенням плантацій і періодами мусонів та збільшенням кількості злив.
Ці зміни клімату, у вигляді значних перепадів погодних умов ‒ спеки, посухи та повеней ‒ мають неабиякий вплив на врожайність на чайних плантаціях. Фермери повинні зважати, що поступове глобальне потепління та навіть незначні зміни в погодних умовах протягом сезону призведуть до змін у кількості врожаю для традиційних сільськогосподарських провінцій. Й зміни ці можуть бути як позитивними, так і негативними.
Читати також: Зміни клімату – головний біль для виробників чаю в штаті Асам, Індія
Ранні весни та тепліші періоди влітку мали позитивний вплив на врожайність винограду та для виробництва вина в цілому. Це призвело до змін середньої температури та подарувало надію для відновлення англійських виноградників (English vine yards).
Читати також: Французькі винороби у пошуках винограду, стійкого до зміни клімату
Економічне значення
Чай – найуживаніший після води напій у світі, про який відомий поет 18 сторіччя, Уїльям Купер (William Cowper), писав так: «це чарка, яка підбадьорює, проте не п’янить». Він зростає у 50 країнах світу, має економічну важливість для більше ніж 80 млн жителів сільської місцевості в Китаї й щонайменше 3 млн в Індії.
Ребекка Боем (Rebecca Boehm), кандидат на присудження ступеню доктора філософії
Школи наук про харчування і поведінку ім. Джеральда та Дороті Фрідман
при Університеті ім. Тафтса, (США), та її колеги зазначили у кліматичному журналі (
Так, їхня «модель відгуків» визначила низку поступових змін, що мали вплив на врожайність. Також спеціалісти спрогнозували можливі наслідки для чайних плантацій надалі:
- Збільшення мусонів на 1% може призвести до зменшення об’ємів на плантаціях у показниках між 0,48% та 0,535%.
- Збільшення у середній денній нормі дощів на 1% – до зменшення об’ємів на плантаціях у позначці від 0,18% до 0,26%.
- Зменшення сонячного випромінювання попереднього вегетаційного сезону на 1% означає від 0,55 до 0,86% зменшення об’єму на плантаціях.
Чай – це не проста культура. Бруньки формуються на вічнозелених багаторічних кущах, та садоводи й професійні робочі вирішують, у який період їх краще збирати для того, щоб отримати продукт найвищого сорту.
Виробникам необхідно підтримувати якість чаю. Чай – це дивовижне сполучення флавоноїдів, кофеїну, амінокислот білків природного походження та інших натуральних речовин, які мають відмінності в залежності від умов зростання та надзвичайний вплив на здоров’я людини.
Методи управління
Епідеміологічні дослідження показали, що вживання чаю веде до зниження показників цукру у крові при діабеті 2-типу, серцево-судинних захворювань, зменшення кількості порушень когнітивних функцій, рівня депресій та захворювань й симптомів грипу.
Р. Боем говорить: «Якщо періоди мусонів будуть подовжуватися й це буде призводити до сильних злив щодня, кількість чайних плантацій зменшиться й необхідно буде використовувати інші методи – наприклад, саджати сорти чаю, що більш стійкі до великої кількості опадів, або використовувати ґрунт, що має високі показники вологоємності».
Такі методології варто застосовувати, щоб оцінити зміни на плантаціях й в інших регіонах, а також для інших культур».
«Ми сподіваємось, що наш підхід дозволить дослідникам точніше зрозуміти динаміку змін, що спричинені мусонами та сезонними коливаннями на врожайність в тропічному та субтропічному регіонах по всьому світу», ‒ додає Р. Боем.
Джерело: